Herinneringsmedaille 1870-1871 van de Nederlandsche Vereeniging tot het verleenen van hulp aan zieke en gewonde krijgslieden in tijd van oorlog. Ook wel "Medaille des Konings" genoemd.

 

Werd in opdracht van Koning Willem III geslagen.

Tijdens de Frans-Pruisische oorlog van 1870-1871 was Nederland neutraal.  Koning Willem III stelde het hoofdcomité van de Nederlandsche Vereeniging tot het verleenen van hulp aan zieke en gewonde krijgslieden in tijd van oorlog (zoals het Nederlandse Rode Kruis toen nog heette) in het bezit van een driehonderdtal medailles in brons en goedkoop witmetaal om "uit te reiken aan hen, die gedurende de oorlog, in functie van de Vereeniging, verbonden waren geweest en op de slagvelden of in de hospitalen dienst hebben gedaan".

VZ Rode kruis op vlag, jaartal 1870 en diverse wapenschilden 

KZ Wapen van Geneve en jaartal 1863 - brons of wit metaal 43 mm

Er zijn 208 bronzen en 57 wit metalen medailles uitgereikt. De witmetalen of "Berlijns zilveren" medailles waren voor de dames bestemd, de goedkope imitaties moesten voor zilver doorgaan. Heren kregen bronzen medailles. 

De medaille werd aan een oranje lint dat 7 millimeter breed was om de hals gedragen. De medaille is zwaar en de bevestiging, een opvallend groot oog en een zware ring van brons of witmetaal is, vergeleken met andere onderscheidingen, erg plomp uitgevoerd.

Van de bronzen medailles zijn ook miniaturen bekend met een middellijn van 16,5 millimeter.

De lijst met ontvangers van de medailles is hier te vinden:

l)https://www.onderscheidingen.nl/decorandi/nl/listnrk1870.html

 

Op initiatief van de graveur S. de Vries uit Den Haag werden ook legpenningen, naar het model van de draagmedaille, vervaardigd en aan het publiek verkocht ten bate van de oorlogsslachtoffers. Deze legpenningen waren verkrijgbaar in goud, zilver en brons.