De bungalow Someren

In 1963 nam mevrouw H.A. van Riemsdijk-Philips het initiatief tot het bouwen van een vakantieoord voor mensen, die door hun chronische ziekte, handicap of sociaal isolement niet zelfstandig met vakantie kunnen. Zij was in die tijd, als voorzitter van het Eindhovense Rode Kruis, nauw betrokken bij het selecteren van gasten voor het vakantieschip, de “J.Henry Dunant”, en constateerde een ernstig tekort aan vakantiemogelijkheden voor deze categorie gasten.

 

Zo ontstond het unieke project de “RODE KRUIS BUNGALOW”.

De inventaris van de Bungalow werd destijds geschonken door haar moeder Anna Philips-de Jongh. Het huis werd ondergebracht in een aparte stichting, weliswaar onafhankelijk van het Rode Kruis, maar zij mocht destijds wel de naam van het Rode Kruis dragen.

Zo is de Bungalow vele jaren later nog steeds een zeer gewilde vakantiebestemming voor gasten uit het hele land: van Maastricht tot Barneveld, van Alphen aan de Rijn tot Venlo.

Ook verpleegtehuizen en De Zonnebloem maken graag gebruik van de mooie accommodatie. Inmiddels hebben ruim 20.000 gasten er hun vakantie doorgebracht. Toen de metselaar in 1963 tegen mevrouw van Riemsdijk zei: “maar vrouwke, da houde nie vol om ‘t hier alleen met vrijwilligers te laten draaien”, dan kon ze 40 jaar later met trots vertellen dat die metselaar nooit gelijk heeft gekregen. De eerste 40 jaar werd de Bungalow iedere maandagmorgen door een vaste groep vrijwilligers uit de omgeving in orde gemaakt. Verse bloemen, klussen en schoonmaak: de MCB (Maandag Club Bungalow) was een begrip!

 

VERBOUWING

In 1998 werd de Bungalow ingrijpend verbouwd: de slaapzaal verdween en er kwamen 5 slaapkamers met bijbehorend sanitair voor in de plaats.

In 2004 werd een serre aan de huiskamer gebouwd en inmiddels is de keuken geheel gerenoveerd. Ook werden de slaapkamers van de vrijwilligers vernieuwd.

 

MIJLPALEN

Op haar 90ste (1996) verjaardag kreeg mevrouw van Riemsdijk twee geitjes voor de Bungalow: Sindsdien is de dierentuin uitgebreid met allerlei beesten, tot groot vermaak van de gasten. Voor haar 100ste verjaardag schonken vrijwilligers en gasten een prachtige poort voor de Bungalow.

In 2013 werd uitgebreid stilgestaan bij het 50 jarig bestaan. Met een fondsenwervende actie “Verbeter een meter” kon een lang rolstoelpad worden vernieuwd. En we kregen een jeu-de-boulesbaan cadeau.

 

Per 1-1-2020 gaat vakantieoord “De Rode Kruis Bungalow” in Someren verder zonder het Rode Kruis. Het Nederlandse Rode Kruis heeft namelijk besloten om alle sociale hulp stop te zetten. Hier vallen ook de aangepaste vakanties onder. De Stichting is echter van mening dat het aanbieden van “vakanties met zorg” nog steeds in de behoefte voorziet. Zij gaat dan ook verder onder een andere naam: Dé Bungalow Someren.

 

https://debungalowsomeren.nl/

 

vakantiehuis someren